Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

30 Dec 2009

AZAM KEMENANGAN

Minggu lepas, Umi ada call dan beritahu saya tentang kepulangan dari Mekah. Alhamdulillah, selesai sudah ibadat Umi. Yang Umi selalu ingatkan saya adalah berkaitan hubungan kita dengan Allah. Betul juga kata Umi. Allah tak selalu makbulkan terus doa kita. Mungkin ada hikmah. Dan Umi kaitkan semua kuasa Allah tu dengan karier kita semua, sebagai PENDEBAT. Umi kata, kali ini tak boleh pandang belakang dah. Kena struggle untuk tournament 2010, tapi, jangan lupa study pulak. Tugasan sebagai kapten akan saya lakukan, insyaAllah. Namun, sekadar beri nasihat mungkin boleh, tapi untuk mendidik rakan seperjuangan, saya rasa saya tak layak Umi. Jadi, saya akan lakukan apa yang termampu. InsyaAllah, di samping mengadakan latihan untuk tournament 2010, saya juga sudah merancang beberapa strategi untuk digunapakai dalam kaedah meningkatkan lagi prestasi pasukan sama ada junior mahupun senior.

Umi ada mencadangkan supaya kaedah mentor-mentee segera dijalankan. Jadi, insyaAllah, dalam minggu kedua akan saya adakan mesyuarat untuk task tersebut. Seperti biasa, siapa yang menjadi 1st speaker, dia akan mendidik semua junior 1st. Maknanya, bolehlah juga saya jalankan pemantauan prestasi ataupun NKRA/KPI yang sekarang menjadi buah mulut orang ramai. Mungkin ia akan menjadikan beban kepada senior yang F5, tapi kita kena ingat, itu adalah tugasan kita. Jadi, mahu atau tidak, harus kita galas bersama.

Setakat itu sahaja, tidak banyak yang ingin saya rencanakan. Mungkin dikesempatan akan datang akan kami update blog ini sekerap mungkin walaupun besar kemungkinan kami tidak dapat memenuhi tuntutan tersebut. Saya harap, adik2 junior mampu menunjukkan prestasi terbaik anda pada pertemuan debat akan datang. Sekian.

-hexa paman(C)-

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

24 Nov 2009

PESTA BAHAS 2009 (MENANG MARA)

Para hakim; (dari kiri) Azri, Siraj, Saya, dan Ashman

Pasukan Johan Pesta Bahas Kali ke-5 2009; (dari kiri atas) Faizs, Azri, Saya, Qusyairi,(bawah kiri) Faizhan, Ikhwan, Afif dan simpanan


Alhamdulillah, dengan limpah kurnia yang Allah beri, dapatlah juga kami jayakan Pesta Bahas Kali Ke-5, 2009. Pada malam 15 November yang lalu, usul, "Pembangunan Nuklear Wajar Diharamkan" pertemuan antara kumpulan Dato' Anifah Aman sebagai kerajaan dan Dato' Seri Nazri Abdul Aziz yang juga kumpulan kedua tingkatan 2 sebagai pembangkang, usul diterima.


Pada paginya telah dijalankan perlawanan suku akhir. Seperti biasa, teknik melagakan pasukan yang paling kuat dan pasukan paling lemah dijalankan. Agak mengejutkan, kumpulan juara tahun ini sebenarnya telah menyingkir pasukan tingkatan 2 yang berada pada ranking teratas pesta bahas kali ini. Aduh, macam tak percaya, tapi saya, Azri dan Aiman mengadili perlawanan separuh akhir antara pasukan yang mencipta kejutan ini dengan pasukan tempat keempat terbaik dalam ranking. Memang ternyata mereka cukup bagus jika dibandingkan dengan pasukan lawan.


Pada malam itu, saya telah menyediakan 3 usul untuk final yang dipilih oleh AJK kejohanan. Saja kami pilih usul-usul final di UIA, dan semi PPM. Antaranya, "Undang-undang Adalah Jalan Terbaik Dalam Menangani Masalah Kebejatan Moral" dan "Sekolah Satu Aliran Wajar Dilaksanakan". Tapi nasib memilih tajuk separuh akhir PPM tahun lepas.


Nasib baik usul yang dibuka oleh kerajaan agak baik. Sebenarnya cukup bagus. Adik Muhammad Ikhwan sebagai PM telah membuka usul dengan baik sekali. Boleh dihantar ke UIA, insyaALLAH. Tetapi respons yang diberikan pembangkang tidaklah seperti yang diharapkan. Pembangkang cuma bermain-main dengan isu tenaga semata-mata tanpa menafikan kesan nuklear yang dilambakkan kerajaan. Kembali kepada TPM, walaupun beliau punya masalah dari segi sebutan, tetapi cara merespons terhadap izin laluan yang ditujukan kepadanya sangat intelek walaupun tidak berfakta. P2 pula kini dah menjadi bekas pembahas tingkatan 2 cuba memberikan respons tapi kata-katanya berulang-ulang. Ada baiknya jawapan beliau, tapi kalau dah diulang banyak kali, marah juga rasanya. Sampai yang ketiga kerajaan, saya fikir beliau bakal jadi 'blacksheep' dalam pasukan, sebab sebelum ini, yang paling bermasalah dalam pasukan Anifah Aman adalah beliau. Ternyata sangkaan saya dan beberapa hakim yang pernah mengadili mereka meleset apabila beliaulah yang mendapat tepukan paling gemuruh malam itu. Apa yang ditanya dan saya jawab selepas separuh akhir ternyata dia gunakan sebagai panduan semasa final. P3 pula tidak membidas dengan baik kerana cuma berucap selama 1 minit 30 saat. Mungkin kerana posisi speaker nombor 3 menyebabkan perkara tersebut berlaku. Aspek penggulungan pula, pembangkang 2 seperti menggunakan pengalamannya untuk menggulung tetapi kerajaan tidak menggunakan speaker yang betul kerana membiarkan TPM yang menggulung. Tapi TPM ini agak bagus juga, menjawab persoalan pembangkang sedikit sebanyak.


Sewaktu perbincangan, semua hakim menyatakan bahawa kerajaan patut menang kerana pembukaan usul yang sangat intelek. Pendebat-pendebat bahasa Inggeris pula menggambarkan bahawa PM ada masa depan yang sangat cerah dalam bidang perdebatan sekiranya dia bersungguh-sungguh pada masa akan datang.


Keesokannya, Qusyairi melaporkan maklumat kejohanan dan saya mengacarakan penyampaian hadiah. Berikut adalah keputusan yang saya umumkan pada pagi Isnin, 16 November 2009.


PEMBAHAS TERBAIK

  1. Muhammad Ikhwan Mohamed Kamil (T1)
  2. Muhammad Zakwan Fitri Zahari (T2)
  3. Muhammad Fayyaz Mohd Setia (T1)
  4. Ahmad Aiman Asmayatim (T1)
  5. Abu Harriz Abu Haffis (T2)
PESERTA FINAL

Kerajaan

  • Muhammad Ikhwan
  • Muhammad Faizhan
  • Muhammad Afif Azrie
Pembangkang
  • Amirul Shafiq
  • Amer Ikhwan
  • Abu Haffiz
Usul telah diterima dengan juri 7-0 dan pendebat terbaik ada dua, Ikhwan : Faizhan, 6 : 1. Justeru, sebaik pengumuman dilakukan, pada malamnya, sesi latihan telah dijalankan dan peserta2 bahas tingkatan 1 sudah pun bersama-sama menyertainya sebagai pendedahan awal.




Sekian sahaja daripada saya. Terima kasih.


-paman the 3rd-




TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

14 Nov 2009

PESTA BAHAS 2009


Akhirnya, saya punya kalam untuk menulis setelah kian lama memerah idea. Rasanya, buat masa ini, teks inilah yang terbaru dari kami.

Pesta Bahas Kali ke-5 pada kali ini sangat berbeza daripada tahun-tahun sebelum. Kali ini, Umi Noridah meminta agar peluang diberikan kepada pelajar-pelajar tingkatan 2 untuk menyertainya. Memang tak dinafikan, tugas menganjur sesebuah pertandingan agak sukar dengan tindakan jika dibandingkan dengan merenjiskan air liur.

Usaha untuk perpaduan ditingkatkan pada kali ini. Kalau dahulu, pasukan mewakili rumah sukan, sebaliknya tahun ini kami menggalakkan agar wujud campuran dalam setiap pasukan. Teringin juga nak lihat pelajar T1 bergabung dengan pelajar T2 bagi membentuk seseuah pasukan. Tapi tak kesampaian kerana mungkin jurang senioriti sangat kuat. Tak apalah, janji ada pasukan yang boleh berentap. Jadi, kami berpendapat nama setiap rumah sukan tidak boleh lagi dipapar sebagai nama pasukan. Kami mengambil alternatif dengan meletakkan kesemua 12 pasukan dengan nama ahli-ahli kabinet Malaysia.

Bermulalah pertandingan ini pada 3 November dan dijangka berakhir esok, 15 November. Sebenarnya, jadual waktu bagi pertandingan tidaklah memakan sampai dua minggu. Tetapi disebabkan ada pihak yang lebih memerlukan para peserta, terpaksalah juga dilepaskan mereka buat seketika bagi memberikan peluang Kem Ibadah 2009 dijalankan. Sempatlah juga saya dan rakan-rakan menjadi hantu bagi slot 'Night Walking'. Ada yang pengsan lagi. Dapatlah juga risik-risik para peserta bahas yang terlibat menjadi mangsa 'hantu', ada yang ketakutan, ada juga yang berani melampau. Haha. Lumrah budak baru belajarlah katakan. Tapi, saya dan konco-konco bahas masih tidak lupa akan penganjuran Pesta Bahas. Pagi tadi berlangsung sudah pusingan kali keenam yang menjadi penentu kepada pasukan yang layak ke pusingan kalah mati.

Namun, yang mengecewakan saya adalah, ada segelintir pasukan yang tidak mahu berjuang hingga titisan. Sampaikan terpaksa saya menelefon Abang Daud dan Abang Aiman bagi mendapatkan kepastian tentang pasukan yang tidak mahu berdebat. Kalut juga tadi. Namun, kini semua masalah itu telah dapat diselesaikan dengan mengambil kira kepentingan semua pihak.

Kini, semua pasukan yang berjaya telah membuktikan mereka adalah yang terbaik daripada kesemua 12 pasukan. Memang agak baik prestasi semua peserta, lebih-lebih lagi peserta tingkatan 2 kerana mereka sudah mahir dengan pertandingan serupa yang mereka sertai tahun lepas. Peserta Tingkatan 1 juga tidak ketinggalan. Tidak salah sekiranya saya katakan bahawa ada antara mereka yang lebih hebat dari tingkatan 2. Diharapkan mereka memilih jalan terbaik selepas pertandingan bagi memilih karier masing-masing sepanjang tempoh masa belajar di STAR.

Tajuk-tajuk yang diperjudikan untuk pusingan kalah mati agak mencabar. Berani saya katakan, ada antaranya yang tak pernah saya debatkan. Idea segelintir pembahas universiti menjadi aset penting dalam penghasilan usul. Diharapkan agar semua peserta dapat mencipta satu kejutan yang membolehkan generasi debat STAR pada masa akan datang lebih berkualiti.


Terima kasih kerana membaca.
-paman-

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

4 Nov 2009

PERTEMBUNGAN IDEA BERMULA!!!!!

selepas 1 bulan melakuakan persipan yang rapi, akhirnya alhamdulillah kejayaan penganjuran tercipta!!!
bermula daripada 3/11/2009 pesta bahas secara rasminya dimulakan.....

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

19 Sep 2009

salam lebaran...


salam lebaran buat semua kaum muslimin dan muslimat yang berada di seantero dunia
moga-moga syawal ini lebih diberkati dan dirahmati

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN
DARIPADA BARISAN PEMBAHAS
SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN IPOH
PERAK DARUL RIDZUAN


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

30 Aug 2009

SEBUAH CERITA...

Pasukan Senior 2008; Farid, Harinn dan Syazwan.

Bersama Farid; Saya dan Azri sewaktu ini menjadi 3rd


Bersama Harinn sewaktu Kejohanan Debat Diraja 2008 di UIAM.

Baiklah, memandangkan tidak ramai yang mengenali teknik dan pembelajaran pembahas-pembahas STAR, saya akan ceritakan serba sedikit maklumat mengenai apa yang dikatakan oleh Qusyairi. Baik. Dimulakan dengan pemilihan...

Pembahas-pembahas STAR sebenarnya sudahpun dilihat bermula dari Pesta Debat tingkatan satu diadakan. Kebiasaannya, cikgu kami, Pn. Noridah akan bertanya sedikit sebanyak mengenai perjalanan program. Jadi, dari diskusi tidak formal yang terjalin antara guru dan anak murid ini, nama-nama pembahas tingkatan satu yang baru saja terlibat dengan bahas mula diberi perhatian. Mereka kebiasaannya akan dilihat secara tidak langsung sepanjang kejohanan berlangsung dan final sebagai penanda aras. Kalau tak silap saya, Pesta Debat sudah lama dimulakan. Sejak zaman senior kami, Harinn and the Gang.

2004-Zuhri Kamil(pendebat terbaik kejohanan, menyertai BI sewaktu Form 2. Harinn, Syazwan, Farid dan Hakim=format ikut kelas)
2005-House Red menjuarai(Siraj dan Abdul Hakim dari rumah Merah, Iqwan rumah Hitam)
2006-House Yellow twskan Green(Saya & Azri dari rumah Kuning, mengalahkan Acap & Faizs)
2007-Pesta tidak berjaya dihabiskan(Qusyairi & Ridhwan masing-masing dari Red & Green)
2008-House Yellow menjuarai(tak seorang pun peserta final menjadi junior bahas. Uthman, Black. Wan, Green. Amsyar & Latif, White)

Itu baru pemilihan. Belum lagi aspek tapisan. Junior bahas selepas itu akan ditapis mengikut kriteria. Kebiasaannya, mereka akan sendiri keluar sebab join band ataupun hilang minat pada bahas. Adakalanya, peraturan yang telah ditetapkan, dilanggar. Itu yang membuatkan mereka terkeluar dari skuad bahas. Umi(Pn.Noridah), pernah berkata kepada saya, kita tak nak generasi bahas ni cuma pandai berbahas, tapi tak berdisiplin dan tak patuh pada Allah. Saya pegang kata Umi, dan boleh kata ramailah juga yang tewas kepada peraturan dan sayalah yang menggugurkan mereka. Baiklah, bahagian penapisan sudah diceritakan.

Jangan pelik ya. Kami memang menjalankan dasar, siapa yang langgar peraturan, dia akan dinasihatkan. Samaada untuk keluar ataupun bertaubat. Tapi, aspek latihan tak pernah kami abaikan. Kebiasaannya, senior akan bersama-sama meninjau latihan junior. Kalau tak sibuklah. Selepas itu, segala aspek perdebatan akan dinilai dan nasihat serta pendapat akan disuarakan. Teknik yang sama apabila skuad senior berlatih, junior akan kami susun untuk mengadili bahagian-bahagian tertentu, seperti bidasan sharp atau tidak, gaya, bahasa dan sebagainya. Jadi, bila sesi perdebatan tamat, adik-adiklah pula yang akan balas dendam, pi kritik kami-kami yang punyai masalah. Memang pedas gak mereka ni. Tapi, rasa respect akan terbit bila mengenangkan masalah diri sendiri. Itu yang selalu kami lakukan.

Berkenaan tempat latihan, memang tak tentu. Adakalanya kami berlatih di gazebo kat koridor. Kadang-kadang, saya suruh adik-adik berlatih di kelas tingkatan satu untuk mendedahkan apa itu debat. Adakalanya kami berlatih di kelas-kelas semasa tuan empunya kelas bermain di padang. Memang kami tak punyai bilik khas. Kalau dulu, bilik prefect. Tapi bilik tu dah makin cantik dan dipegang oleh orang yang tidak terlibat dengan bahas. Inisiatif ini memang telah dijangka oleh Oldboys mungkin. Kerana bila kita berlatih di tempat awam, keberanian akan terserlah. Saya masih ingat lagi sewaktu Form 2, turn saya untuk deliver speech biasanya time habis prep. Adoi, kenalah kutuk dengan senior masa tu. Memang pedih, tapi digagahkan juga aspek penyampaian. Kadang-kadang, kita boleh tak dengar suara sendiri sebab suasana bising dan riuh rendah sampai terpaksa menjerit dan saya kira perkara itulah yang membuka lagi peti suara saya yang selama ini bersuara perlahan.

Segala aktiviti kami biasanya akan dikongsi bersama adik-adik dan senior. Contoh saya, biasanya akan rapat dengan Qucai dan adik-adik tingkatan 2. Ikatan inilah yang membuatkan kami cukup menghargai senior kami yang terdahulu dan adik-adik kami sekarang. Pengalaman dalam debat ataupun di luar lingkungan debat akan kami kongsikan. Terasa macam berkeluarga, yang punyai ibu, bapa, abang dan adik. Jadi, tidak hairanlah jika pembahas-pembahas di luar sana selalu melihat kami rapat dengan bekas pelajar yang juga bekas pendebat, kerana mereka masih menjadi pembimbing kami sampailah saya bersara tahun hadapan. Selepas itu, saya pun akan muncul kembali sebagai pemerhati dan pembimbing kepada pembahas STAR pada masa itu. Takkan kami lupakan jasa Umi, Cg Shahnun dan senior bahas yang membolehkan kami diangkat sehingga keadaan sekarang.

-paman-

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

26 Aug 2009

Perintis 2011

kini gemilang itu semakin pasti ku genggam..
herm..
lirik lagu ini memberi semangat yg mendalam untuk kami (....,uthman&amsyar)nak julang piale kat koleq nanti...
maka kami sangat cuak dan mangat utk pertahankan piala tu kat hall of fame.latihan pun banyak dibuat dengan team lg 1 iaitu(ridhwan, ngan latiff) tp kami pun tak tau lg sape yg pegi...
banyak agenda yg dah dibuat utk persiapan mental, dan intelektual kami...
walaupun kebosanan yg melanda ketia waktu latihan sebab takde senior, kami ttp buat supaya kami menjadi semakin mantap...
kadang2 dalam hati ni ade gak rase dengki ngan senior team sebb diorang byk dapat pila...
tapi tak pe sbb perkara tu yg mewujudkan semangat yg jitu dalam diri kami utk ikut jejak langkah diorang....yeah!!

sebagai 1 skuad pelapis yg bakal melapisi kejayaan diorang,
kami berharap supaya perjuangan kami ni diberkati lagi dirahmati agar legasi yg wujud di almamater yg tercinta ni tak putus2 walaupun kami hanyalah pasukan underdog yg org tak tau lg...hehe...

so....
koleq open..
tunggu kedatangan....
wira kelahiran star yg kedua......
TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

25 Aug 2009

LATIHAN

Gambar kenangan team senior ketika tingkatan 2 Dari kiri; Harinn, Paman, Azri, Faizs, Adam, Acap.

Hm...
Rahsia yg baru ingin didedahkan...
Secara rasminya, saudara Mohamad Asyraf bin Che Ibrahim telah meninggalkan STAR dan seterusnya keluar daripada Pasukan Bahas Bahasa Melayu STAR.

Baiklah. Persediaan untuk pasukan bahas sekolah pada tahun hadapan telahpun disusun oleh pasukan senior kini. Captain, Paman telahpun menyusun pasukan yang baru dengan kelulusan Umi Noridah dan En Shahnun. Walaupun Acap tidak lagi bersama, tetapi semangat yang ada pada kami tidak sesekali luntur. Kata orang, bunga bukan sekuntum. Sama juga seperti kami, pendebat bukan seorang.

Persediaan untuk Pesta Novice sedang berjalan seperti seperti biasa. Chief de Mission bagi pesta itu diberikan kepada Faizs kerana Acap sudah tidak lagi berada dalam organisasi. Ada yang menunjukkan minat, ada yang tidak ada. Tak kisah pun sebenarnya. Yang ingin dicari bukannya sejambak macam bunga. Ataupun segugus macam anggur. Cukup sekadar mencukupkan korum peserta untuk dijalankan pesta tersebut seterusnya meneruskan usaha mengekalkan legasi STAR dalam arena perdebatan.

Mungkin perkara di atas tidak diketahui umum. Secara amnya, cara sedemikianlah saudara Harinn, Farid dan Syazwan dipilih. Siraj, Paman, Azri, Faizs, Acap dan saya juga dipilih melalui cara tersebut. Cuma, yang mungkin membezakan kami dengan pembahas lain ialah cara latihan yang mengikut situasi. Kami sebenarnya tidak dididik untuk bermanja dengan pihak sekolah. Jadi, kami tidak mempunyai bilik latihan yang khas untuk KDBM STAR. Justeru, seperti senior, kami akan menjalankan latihan di kawasan terbuka untuk melatih diri berhadapan dengan orang ramai. Di samping itu, kebiasaannya, budak-budak STAR yang lalu-lalang akan menyakat dan ini membuatkan ketahanan mental diuji. Tempat yang agak tidak selesa dan panas menjadi pilihan kerana kata Paman, boleh 'control' emosi. Cara inilah yang seringkali kami guna untuk menjadi yang terbaik. Keberkesanannya boleh diakui kerana cara ini telah melahirkan Paman yang boleh buat lawak, Azri yang boleh hilang gagap dan pelat, Faizs yang makin lantang. Abang Harinn pernah katakan bahawa ini merupakan cara HEXA dan minta kami untuk mengekalkannya.

Baiklah...
Minta diri dahulu...
Salam Ramadhan...

-hexa_qucai-

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

21 Jun 2009

Hari Terakhir di UKM



Kata-kata Umi semalam agak memberi perangsang kepada kami. Kata Umi, beliau tak pernah menang dengan SMAP Kajang dari tugasnya sebagai guru debat di KISAS sampailah beliau berpindah ke STAR. Umi juga pesan, jangan jadikan diri sebagai mangsa lagi kepada mereka.

Pagi yang dijanjikan telah tiba. Usul yang didebatkan ialah "Pelajar Samseng Perlu Dibuang Sekolah". Bertindak sebagai pembangkang, kami sebenarnya agak gentar kerana ada sekolah menyatakan bahawa SMAPK suka bermain selamat. Tetapi, perkara itu langsung tidak mematahkan semangat kami.

Margin yang telah saya lupa, tetapi dengan juri 3-2, usul telah memihak kepada kami dengan Paman dianugerahkan dengan pendebat terbaik, juri 5-0. Gembira rasanya apabila dapat sekali lagi kami ke pentas juara, tetapi kali ini akan berdebat dengan pasukan yang agak kuat, iaitu SSP sekali lagi.

Usul telah disediakan awal-awal sebenarnya. Tetapi, penentuan kerajaan-pembangkang yang ingin ditentukan dahulu oleh pihak UKM. Kami menjadi kerajaan apabila lambungan syiling memihak kepada kami. Usul yang dibincangkan adalah,"Generasi Muda Kita Tidak Patriotik". Hampir 3 jam sebenarnya masa yang diberikan. Hasil perbincangan bersama Umi, Farid, dan Abang Sallehuddin telah membina 1 konsep yang agak kuat. Kami cuba menambah baik dengan menambah sedikit sebanyak fakta yang agak mudah untuk dicari.

Perdebatan pada petang itu sungguh menyeronokkan apabila Nurrul Syairah, pendebat pertama SSP mula mengusik Acap, yang juga 'rakannya' dengan analogi cinta. Haha. Nak tercabut bulu kaki bila isu itu dibangkitkan. Acap pun apalagi, menyambungnya dan perdebatan diakhiri dengan sesi tuduh-menuduh.

Kami agak gementar kerana merasakan SSP juga ada kes yang agak kuat. Namun, kami hanya menyerahkan segalanya kepada takdir dan reda dengan ketentuanNya. Hasil perdebatan, dengan juri 8-3, margin 2.67, kami telah berjaya akhirnya mengalahkan SSP di pentas final. Namun, Syairah tetap mendapat habuan secukupnya apabila mendapat anugerah pendebat terbaik final.

Jutaan terima kasih kami lafazkan kepada Umi Noridah, Farid, Abdul Hakim(Bapak), akak Nani & akak Alia, pilot kami, Pak Muz, bebudak band yang sanggup menyempit, guru-guru dan seluruh warga STAR yang mendoakan. Terima kasih yang tidak terhingga juga kepada orang yang banyak membantu kami, Azri dan Qusyai, ibu bapa dan ahli keluarga serta pendebat-pendebat sekolah lain yang memberikan sokongan kepada kami sepanjang waktu kami berdebat sehinggalah ke final. MISI BERJAYA!!!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

Hari Kedua di UKM

Kedatangan Farid pada Jumaat hari itu banyak membantu kami untuk menganalisis konsep sendiri mahupun lawan dengan lebih baik. Pada hari itu, kami telah melakukan sebaik mungkin untuk memasuki pusingan kalah mati. 3 pertemuan dicatatkan dengan kekalahan kepada SSP dan dua kemenangan ke atas AYS dan SDAR. Setelah habis keenam-enam pusingan, pasukan senior(STAR B) telah layak ke pusingan suku akhir manakala pasukan junior(STAR A) hanya berpuas hati dengan 2 kemenangan dan 4 kekalahan sekaligus menamatkan perjuangan mereka.

Apa yang kami harapkan selepas habis pusingan keenam itu cuma untuk melayakkan diri ke pusingan kalah mati, dan kalau boleh, tidak mahu berjumpa SSP pada peringkat awal saingan. Harapan kami berjaya untuk mendapatkan tempat ke-3 iaitu selamat daripada berjumpa SSP pada peringkat awal. Kami telah dijadualkan bertemu MRSM Tun Ghafar Baba yang menduduki tempat ke-6. Agak menakutkan sebenarnya kerana Ahmad Asyraf, pendebat pertama mereka pernah menggondol anugerah pendebat terakhir keseluruhan di UIAM.

Kami berdebat atas usul "Penggunaan Internet Perlukan Kawalan" dengan bertindak sebagai kerajaan. Alhamdulillah, dengan margin 4, juri 3-0, kami berjaya mengalahkan mereka dengan jayanya. Ternyata 'Battle of Asyraf's' telah dimenangi oleh Acap dengan diberikan title pendebat terbaik.

Esok, kami akan bertemu dengan SMAP Kajang yeng telah mengalahkan Ma'ahad Hamidiah di laluan kami. Hanya mengharapkan yang terbaik...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

20 Jun 2009

Hari Pertama di UKM

Hari semalam telah kami lalui dengan beberapa kejayaan. Pasukan senior telah bertemu dengan beberapa pasukan yang tidak kurang hebatnya seperti INTEGOMB(sekali lagi), Ma'ahad Hamidiah dan SMK Seri Serdang. Manakala pasukan junior lebih mencabar, di mana mereka telahpun bertemu dengan SDAR, INTEGOMB dan MRSM KKB. Bagi pasukan senior, 2 kemenangan dan 1 kekalahan dicatatkan manakala pasukan junior dengan 1 kemenangan dan 2 kekalahan.

Dalam pasukan senior, perlawanan pertama menentang INTEGOMB digunakan sepenuhnya untuk membalas dendam yang berkesumat di jiwa. HEHE. Memang puas hati apabila juri mengisytiharkan kemenangan kami dengan margin 7. Tetapi, pendebat terbaikdianugerahkan kepada pendebat kedua INTEGOMB.

Perlawanan kedua pula menemukan kami dengan Ma'ahad Hamidiah yang mana merupakan salah satu pasukan yang tidak kurang hebatnya. Dengan usul Konsep Satu Malaysia Tepat Pada Masanya, kami yang bertindak sebagai kerajaan berjaya memenangi usul dengan margin 4. Saudara Acap dinugerahkan pendebat terbaik perlawanan itu.

Perlawanan ketiga agak memberikan tekanan kepada kami kerana kami berada pada kedudukan rangking pertama selepas perlawanan kedua dijalankan. Kali ini, pertemuan antara kami dengan SMK Seri Serdang yang juga johan negeri Selangor bagi Piala Dato' Shukor sedikit hambar kerana masing2 keletihan disebabkan 3 perlawanan. Yang paling bermasalah ialah Paman yang agak pancit dan gelabah. HEHE. Kesannya, kami tewas kepada mereka dengan kekalahan tipis margin 1 dan Acap sekali lagi diisytihar sebagai pendebat terbaik perlawanan.

Pasukan junior kami juga sebenarnya telah memberikan yang terbaik. Yelah, walaupun mereka baru tingkatan 2, kejayaan untuk berdebat di hadapan manusia2 lain selain kami amat kami respect. Walaupun mereka tewas dalam 2 pusingan awal, mereka bangkit dengan kemenangan pada pusingan 3 dengan menewaskan MRSM KKB dengan margin 7! Yang lagi membanggakan, sifat meng'anjing'kan yang ada pada Amsyar membuatkan dia diiktiraf oleh juri sebagai pendebat terbaik perlawanan. Uthman pula lain ceritanya. Walaupun selepas mendapat tahu neneknya baru sahaja meninggal dunia, dia tabah dan berjay membawa pasukannya untuk memenangi pusingan ketiga itu.

Hari ini, akan ada 3 lagi perlawanan pusingan awal untuk meletakkan STAR A & B berada dalam kelompok 8 pasukan terbaik. Jika berjaya, kami akan meneruskan perjuangan pada malam ini untuk perlawanan suku akhir. Diharapkan agar impian kami menjadi realiti...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

19 Jun 2009

SEMPIT!!!

Perhatian, teks ini ditulis semasa berada di dalam bas...
__________________________________________________________

Hari yang ditunggu2 dah pun tiba. Hari ini, kami akan ke UKM untuk pertandingan TNCHEPA UKM. Alhamdulillah, dapat juga kami pergi walaupun terpaksa menyempit dalam bas bersama banders STAR yang akan bertanding di Finale Festival Wind Orchestra SBP & Kluster peringkat kebangsaan. Rancangannya, nak biar banders dok kat bas baru. Takpalah, kami sanggup dok bas lama. Tapi...

Apa yang dirancang nampak tidak menjadi sebab bas lama dah dipenuhi alat2 band. Adoi!!! Macam mana nak buat nih... Lama la juga berpikior camne nak menyelit kat bas ni. Nasib baik, ada banders yang ambil berat dan cuba untuk menyelesaikan kekalutan dengan mengarahkan junior2 mereka menaiki bas baru. Alhamdulillah, dapat juga duduk di bas lama ni walaupun keadaannya lebih kurang dengan tongkang. Hehe...

Petang ini akan menjadi permulaan penting bagi kami di mana akan ada 2 wakil STAR yang akan berlawan iaitu pasukan senior(Form 4) dan pasukan junior(Form 2). Hari ini saja, akan ada tiga perlawanan di mana akan menguji stamina dan pemikiran masing2. Di samping itu, Abdul Hakim Maiden pun ikut bersama kerana beliau ingin mengadakan sedikit latihan dan menerima nasihat daripada saudara Farid Al-Azim yang akan turut bersama yang juga pernah menjadi pendebat dan pemidato STAR.

Kami amat berharap agar semua wakil2 STAR yang banyak bertanding pada hujung minggu ini, antaranya, budak2 band, budak2 pantun dan kami. Harapan kepada pasukan memang amat tinggi kerana kami ingin mengembalikan maruah yang tercalar baru2 ini.

Moto pasukan...
HEXA WILL TRANSFORM...
REVENGE OF FALLEN...
Kekekeke...

-paman-

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

13 Jun 2009

Debat Piala Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UKM 2009


Persiapan untuk ke UKM bagaimana???

Persoalan di atas sering ditanya budak2 bahas sekolah lain, mungkin selepas kekalahan di SSP hari tu, ramai yang bertanya, boleh lagi ke STAR ni???

Jawapannya, mestilah boleh!!! Hehe.

Teringat lagi sewaktu hari-hari terakhir menjelang PPM, Acap ada cakap yang dia berasa lebih cenderung untuk bersemangat gila2 di UKM. Mungkin benar kata dia. Terasa macam ada bara yang membakar dalam diri masing2. Yelah, terasa seperti ingin membalas dendam kesumat yang tak terbalas di PPM hari tu. Tapi, ada masalah.

Pertamanya, untuk ke UKM pada hujung minggu ni(19-21 Jun), tiada pengangkutan yang boleh digunakan kerana budak2 band sekolah nak guna untuk ke PICC untuk perlawanan akhir Wind Orchestra SBP dan Kluster. Rezeki diorang kan, dapat la depa ke PICC. Sudahnya, kami takda transport nak ke sana. Adoi...

Kedua, kami sebenarnya boleh ke UKM dengan menaiki kereta2 cikgu2 BM. Tapi, yang menjadi masalahnya apabila cikgu2 BM waktu tu sibuk dengan aktiviti lain. Cikgu Rossaliza akan ke mesyuarat disiplin. Cikgu Asmawati ada drama rasanya. Cikgu Shahnun pula, ada pantun waktu tu. Walaupun Mr. Imanshah ni tak dapat pergi, rasa tak seronok la pulak. Yelah, memang seronok bergurau dengannya. Haha. Tapi, itulah...

Menurut Umi sewaktu di SSP, mungkin kami tak dapat pergi kerana masalah2 ni. Yelah, Umi kata, Umi pun nak berehat. Betul juga kata Umi tu. Memang sedih bila Umi kata begitu. Jadi, kami minta sedikit maklumat (sepanjang cuti 2 minggu) daripada Abang Rizal (coach SMK Seri Serdang) untuk perlawanan di UKM. Abang Rizal ni rapat juga dengan Umi. Dapat la juga meredakan kesedihan apabila Abang Rizal ada menyatakan tentang penyertaan kami di UKM. Dia kata, insyaALLAH dapat pergi. Fuh... Memang gembira bila tahu yang kami dapat juga pergi.

Tapi bagaimana??? Sebenarnya, ada kemungkinan yang kami akan menumpang bas dengan budak2 band pada 19 haribulan untuk ke UKM. Bagi kami, keselesaan tak menjadi masalah sekiranya dapat merasai kepuasan berdebat. Harap2, dapatlah kami ke sana.

Berkaitan dengan perdebatan di UKM, Abang Rizal ada mengatakan bahawa pendebat yang hebat tak kisah untuk berdebat dengan siapa2 pun. Kenyataan tu keluar apabila kami bertanya mengenai jumlah sekolah yang menyertai pertandingan itu dan siapa yang menyertainya. Memang benar nasihat itu, sangat berguna untuk menghilangkan kegugupan semasa berdebat. Tapi, dapat juga kami korek maklumat tu. Dengar cerita, SDAR dan SSP dah confirm masuk. Wah2. Memang meletup. Kata Azri, MCKK pun dah confirm. Hasil risikan yang dilakukan terhadap KP STF, mereka mungkin akan pergi. Kalau sekolah jauh2 pun turut serta, takkan lah SSAS tercicir pulak kan. Jadi, tournament ni akan menjadi tempat perlawanan sekolah2 yang melibatkan SBP elit!!! Wah3. Memang tak sabar ingin berlawan dengan mereka. Sekolah2 biasa, tak pernah kami pandang enteng. Yelah kekalahan kepada SMI Hidayah banyak mengajar kami. Ma'ahad2 dan sekolah2 agama lagilah. Fuh, memang menakutkan.


Kami harap agar kami dapat ke sana walaupun Siraj sudahpun bersara di samping rakan seperjuangan, Azri tak dapat bersama. Pembahas tingkatan 3 juga tak dapat pergi kerana fokus perlu diberi kepada PMR. Doakan kami ya!!! Kekeke...

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

11 Jun 2009

Piala Perdana Menteri 2009







Tahun ini, buat kali pertamanya pembahas-pembahas STAR, yang terdiri daripada Mohamad Asyraf b. Che Ibrahim, Muhammad Siraj b. Abdul Aziz, Muhammad Haziq b. Janudin, Muhamad Faizs b. Omar, dan Muhammad Azri b. Kamaruddin mewakili STAR ke Piala Perdana Menteri ke 37 yang berlangsung pada 28 Mei-1 Jun yang diadakan di Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya.

Grouping kami agak tough. Bersama kami, MCKK dan INTEGOMB. Kami pernah berlawan dengan mereka. Tapi sayang, kesemua perlawanan menentang mereka tidak pernah berpihak kepada kami. Semua dimenangi oleh mereka. INTEGOMB(3 kali lawan). MCKK(1 kali lawan).

Keadaan tersebutlah yang sebenarnya membingungkan kami sebelum berangkat ke SSP. Tapi, kami cuba untuk menyembunyikan perasaan itu dengan melupakan segala kekalahan kami kepada mereka.

Perlawanan kami yang pertama dijadualkan bertemu dengan INTEGOMB. Memang cuwak bertemu mereka sebenarnya. Haha. Tapi kami tetap mencuba untuk melakukan yang terbaik. Bertindak sebagai pembangkang, dengan tajuk "Pemain Import Mampu Meningkatkan Mutu Sukan Negara". Sebenarnya, banyak masalah yang kami hadapi pada pagi itu. Bayangkanlah bas ke SSP untuk BM bergerak pada pukul 7.00 pagi, kami dikehendaki untuk mencabut undi pada pukul 7.15 pagi. Alamatnya, kenalah berbahas dengan perut yang kosong. Memang bukan rezeki kami, kami tewas kepada INTEGOMB dengan pembahas terbaik dianugerahkan kepada Paman(Haziq). Walaupun beliau dianugerahkan dengan anugerah itu, tetap wujud kekesalan pada raut wajahnya yang menyatakan bahawa apa yang dikecapinya hanyalah kejayaan individu, sedangkan, apa yang diinginkan mereka ialah kemenangan pasukan.

Kesedihan jelas di raut wajah kesemua budak bahas BM. Harinn dan Farid, marah-marah dengan kekalahan yang dikatakan puncanya berasal dari kami sendiri. Kami sedar akan kesilapan itu, Abg. Hasril, oldboy yang pernah menjulang PPM 1996 memberi nasihat dan kata-kata semangat kepada kami kerana peluang masih ada. Lagi-lagi, apabila pertemuan kami keesokannya akan bertemu dengaan musuh tradisi, MCKK.

Hari itu, (30 Mei) kami sudah bersedia untuk menewaskan MCKK. Usul pada pagi itu, "Institut Jantung Negara Wajar Diswastakan". Kami sekali lagi bertindak sebagai pembangkang pada pagi itu. Kali ini, kami dah pun bersarapan, bersemangat dan bersedia untuk berhadapan MCKK. Kami berjaya melawan usul dengan agak baik. Itu kata pemerhati. Tapi, rezeki MCKK didahulukan dengan usul pagi itu diterima. Kekalahan mengejut ini, sebenarnya tidak kami jangka. Mungkin, kepakaran bahasa yang ada pada pembahas-pembahas MCKK membuatkan mereka memenangi perlawanan tersebut. Perkara itu terbukti apabila pembahas kedua mereka, Aqwa Alif dianugerahkan sebagai pembahas terbaik.

Peristiwa itu membuatkan harapan Umi Noridah untuk sekali lagi menjulang Piala Perdana Menteri hancur berkecai. Maafkan kami Umi. Siraj lagilah, frust menonggeng. Beliau straight lupakan bahas dan terus pergi support kawannya yang bermain basketball. Argh!!! Memang pilu keadaan tersebut. Buat pertama kalinya selepas Farid dan Harinn menjadi pembahas utama(waktu ni, Syazwan masih jd observer), STAR kalah grouping, dan ini amat menghampakan kami.

Keesokannya, penentuan pasukan untuk berlawan dgn INTER SABER ingin diubah dengan memasukkan Yoq(Faizs). Tetapi, Siraj ingin menghabiskan tahun terakhirnya dengan perlawanan itu. Dia teringin sangat menang untuk perlawanan itu. Tajuk pada pagi itu, berkaitan dengan budaya, kami bertindak sebagai kerajaan. Acap kata, dia ingin sempoi, Paman pun ingin ikut sama. Sudahnya, kami memang sempoi habis, ikut gaya UIA. Haha!!! Memang best. Acap diberi anugerah pembahas terbaik, mungkin kerana kesempoiannya. Yang paling menyengat, Siraj. Dia kata, dia nak perli semua hakim di PPM dengan menjadikan 3 orang hakim pada pagi itu sebagai mangsanya. Memang terasa la jugak hakim2 tu. BAGUS SIRAJ!!! BAGUS!!! Haha!!!

Pasukan yang layak ke final, SMAPK dan SMSS. Di separuh akhir, SMAPK menewaskan SEMASHUR manakala SSP tewas kepada SMSS. Kekalahan SSP memang mengejutkan, tapi kerana usul yang agak berat, memungkinkan kekalahan itu.

Rasanya tak perlu lagi ditulis banyak2. Kami pasti kembali. InsyaALLAH, paling dekat ialah tournament TNCHEPA UKM yg akan berlangsung pada 19 Jun ini. Doakan kami ya.




TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

17 May 2009

PERJUANGAN DI UIAM 2009



Kesayuan jelas terpancar pada wajah para pendebat Bahasa Melayu dan seluruh penyokong STAR apabila gagal membawa pulang Piala Tun Seri Lanang ke bumi Ipoh. Dengan usul "Undang-undang Jalan Terbaik Mengatasi Masalah Kebejatan Moral" STAR yang bertindak sebagai pembangkang gagal meyakinkan panel hakim dan tewas kepada SM Islam Hidayah, Johor Bharu dalam pentas akhir Pertandingan Debat Sekolah-sekolah Malaysia anjuran Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Seluruh dewan juara-juara menjadi saksi kehebatan para pendebat STAR mematahkan hujah pihak lawan, namun nasib tidak menyebelahi pasukan STAR.

Sesuatu yang menarik, STAR sudah tiga tahun menjejakkan kaki ke pentas akhir sejak tahun 2007. Bagi pendebat-pendebat Bahasa Melayu inilah kali pertama peluang terbuka ke pentas final setelah dua tahun berturut-turut pendebat Bahasa Inggeris berjaya ke final iaitu pada tahun 2007 dan 2008. Sesungguhnya nama STAR tetap harum dan mempunyai tempat tersendiri dalam arena perdebatan sekolah-sekolah Malaysia.

Pada tahun ini, Pertandingan Debat Sekolah-sekolah Malaysia anjuran Universiti Islam Malaysia menyaksikan pertambahan bilangan sekolah iaitu sebanyak 98 sekolah. Pertandingan ini dianggap paling berprestij kerana menghimpunkan semua aliran persekolahan dalam satu pertandingan debat. Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), sekolah harian biasa serta sekolah swasta berhimpun selama enam hari bagi beradu kekuatan minda serta ketinggian intelek dalam merebut trofi kejuaraan.

Walaupun tewas dalam pertandingan akhir, STAR turut berbangga apabila Saudara Asyraf dipilih sebagai pendebat terbaik final, manakala Saudara Azri dan Saudara Faizs masing-masing dipilih sebagai pendebat ke-8 dan ke-4 terbaik keseluruhan daripada 400 pendebat. Manakala Saudara Azam mendapat tempat ke-3 dalam kateogori Bahasa Inggeris. Kejayaan yang dicapai tidak akan hadir tanpa usaha gigih, penat lelah dan air mata dari semua pihak. Sekalung apresiasi buat semua ; Puan Noridah selaku tulang belakang utama yang sentiasa menanamkan semangat STAR boleh, Mr Shahnun, Harinn, Farid, Bebet, Akak Fatihah, Abg Salehuddin yang sentiasa menemani , Siraj, Acap, Paman, Azri, Faizs, Quchai, Riduan, dan semua team debat BM STAR...tanpa anda kejayaan ini tidak akan hadir.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...