Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

27 Dec 2011

CORETAN UNTUK UMMI

Salam. Habuk jugak tempat ni. Maaflah. Saya fikir tiada kesempatan buat saya menaip dan mereka cerita. Sekadar hiburan, tetapi kalau sudah di universiti, lagi banyak jenisnya. Ada yang menegur saya, lama tak update lah, apalah. Bukan apa, terasa sangat sibuk sekarang. Dicampur dengan tutorial pelbagai, dengan assignmentnya lagi. Yang ini pun saya sepatutnya menghadap buku buat 2 minggu asbab peperiksaan akhir semester minggu depan. Penat.


Tapi itu bukan kisahnya. Kisah kali ini mahu ceritakan soal 'Ummi' saya yang meninggalkan tempat beliau mencurahkan kasih. Saya amat terkejut dengan berita perpindahan Umi Noridah, dalam 2-3 bulan yang lepas. Memang agak lapuk, tetapi tak salah mengulang. Boleh saya katakan, beliau sangat bermakna dalam hidup saya se
kiranya dihitung kumpul segala jasanya. Beliau tidak asing di bumi STAR sebagai seorang guru bahasa Melayu yang sangat dedikasi. Mungkin tidak pada mereka yang kurang mengerti, tetapi andai diambil kira segala keringatnya, pasti anda juga sedikit sebanyak mengangguk. Sewaktu saya masih hijau di STAR, pelbagai cara saya lakukan untuk keluar dari situ. Tanggapan, tak seronok jauh dengan ibu. Tetapi, apabila diperkenalkan dengan dunia debat, terasa sekolah itu sangat menyeronokkan; sampai ke hari ini. Saya diperkenalkan dengan senior-senior debat oleh Ummi, dengan harapan jiwa saya tak ke mana. Ada yang buat muka bila pertama kali berjumpa, ada yang tidak kurang baiknya.


Memang benar akhir perkenalan, jatuh cinta. Saya benar-benar jatuh hati dengan debat, dan juga sayang saya pada senior-senior, rakan-rakan, guru-guru, dan sekolah selamat dipupuk. Ummi perkenalkan saya dengan sebuah teknik hidup yang sukar difahami, dan tentunya sukar dipelajari. Perubahan 180 darjah berlaku, dan itu yang membawa saya ke sini, sebagai seorang pelajar universiti. Pengalaman debat bersama rakan-rakan selama 4 tahun itu pasti tiada maknanya tanpa Ummi. Beliaulah yang tunjuk ajar, yang jaga makan pakai, yang tegur sapa. Pendek kata, beliau ibarat ibu buat saya dan rakan-rakan di rumah kedua-STAR. Pahit manis debat, kami kongsi bersama. Soal pelajaran, agama, tegur; Ummi tak pernah lupa. Itu yang baiknya.

Soalan: Asyik debat je engkau ni!


Haha. Saya jiwa debat, maaf. Tetapi andai di dalam kelas, Ummi tidak kesal mengajar. Benar, saya tak pernah di bawah telunjuk ajar sebagai pelajar di kelasnya. Tetapi, kadangkala dengar juga cerita, Ummi sibuk mendidik, bukan sekadar mengajar. "Sampai bila kamu nak mendidik diri kamu sebagai bangsa yang meminta-minta ni?!" Antara tegurannya, yang walaupun tidak saya alami, tetapi masih kekal saya ingat. Benar kata Ummi, sampai bila bangsa Melayu nak meminta-minta. Alah dengan miskinlah, dengan subsidinya lah. Semua itu tanda bangsa yang lemah. Andai kita bangsa yang pandai berdikari, yang kuat usaha, itu semua bukan sandaran. Betul yang saya juga pernah dapat bantuan, terima kasih. Tetapi, dengan bantuan itu membuatkan saya, dan kawan-kawan di luar sana alpa dengan masa belajar masing-masing. Mungkin, untuk belajar berbasikal, perlu untuk kita cabut roda ketiga dan keempat(kanak-kanak). Mungkin tidak bisa laju, tetapi kalau terhuyung-hayang sebentar tidak jadi masalah.


Senang cerita, banyak tunjuk ajar Ummi kepada anak bangsa. Saya tidak pandai luahkannya dengan kata-kata, tetapi andai anda selami apa yang ibu buat kepada anaknya, pasti anda akan mengerti. Salam.

p/s: Moga Ummi bahagia sebagai PK di SBPI Gopeng. Selamat sejahtera hendaknya!

HAZIQ JANUDIN..dipetik dari BLOG PAMAN


TERIMA KASIH KERANA SUDI MENGUNJUNGI BLOG KELAB HOKI STAR.KAMI MENGALU-ALUKAN SEBARANG KOMEN ANDA

0 comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...